Top
Zen – TUU
fade
619
single,single-post,postid-619,single-format-standard,eltd-core-1.0,flow-ver-1.3.1,,eltd-smooth-page-transitions,ajax,eltd-blog-installed,page-template-blog-standard,eltd-header-standard,eltd-fixed-on-scroll,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
DSC_8656

Zen

ZENON. ZEN ON. ZEN. Bądź Tu i Teraz. Zjedz zupę. Jedz. Włącz zen. Spokojny umysł.

 

To miejsce jest przypomnieniem sytuacji domowej, tradycji rosołu w każdym domu. Jest poczuciem bezpieczeństwa, sytości, wzmocnienia, to nie tylko posiłek, to pocieszenie. Proste sprawy. Mąka, sól, woda.

 
UDON
Makaron. Tak prosty, ale inny, egzotyczny, z Japonii, choć wyrabiany na miejscu w restauracji, na widoku, przy użyciu japońskiej mąki, soli i specjalnej maszyny.
Z namaszczeniem, jak cała japońska tradycja. Z ukłonem, z wdzięcznością i najwyższym znawstwem.

 
BULION
Zróżnicowane bogactwo smaków, dodatków i akcentów. W Zen On znajdziemy trzy rodzaje wywaru. Z proponowanymi w karcie dodatkami tworzą dużo szersze pole manewru. Można potrawę konfigurować na kilka różnych sposobów.

 
TEMPURA
Chrupiąca skorupka panierki powstała w wyniku głębokiego smażenia. Skrywa wewnątrz smakołyki, na przykład: warzywa, owoce morza, grzyby czy ryby.

 
ZENON
Po japońsku oznacza także ciepłą miskę udonu. „Nawet gdybym chciał wymyślić inną nazwę, na lepszą nie mógłbym wpaść” – mówi właściciel.
W jednym słowie kilka znaczeń i wszystkie potęgują to właściwe.
„Sposób i technikę wytwarzania udonu studiowałem w Japonii. Począwszy od specjalnej odmiany pszennej mąki przeznaczonej wyłącznie na udon (mąka z polskiej pszenicy służy głównie do wyrobu wypieków, dlatego w żadnym razie nie może być mowy o użyciu jej jako zamiennika), przez sól, aż po zmiękczoną wodę. Następnie wiele godzin ćwiczeń praktycznych, aż do uzyskania idealnej konsystencji potwierdzonej japońskim certyfikatem. Teraz świadectwem jakości naszego udonu są dla mnie goście, z których znaczna część to właśnie Azjaci”.

Pełnia doznań, widok potrawy, kompozycja na talerzu, zapach świeżych dodatków, akcent zieleni, smak, konsystencja i tekstura rozlewają się po podniebieniu. Napełniają kubki smakowe, chrupią, dają się rozgryzać, albo szybko zaspokajać głód. A co na deser?
W karcie są trzy do wyboru, najlepiej spróbować wszystkich. Nie są to smaki oczywiste, dalekie od słodkości, którą znamy.

 
PS
Jeszcze jeden akcent. Tylko tu można się napić wina ze specjalnej selekcji win musujących. Ten wykwint uzupełnia minimalistyczną filozofię zen. W końcu jesteśmy w środku Europy.

 

___

Zen On
ul. Zwierzyniecka 3, Poznań
fb.com/ZenOnRestaurant

znajdź całość TUU